Camera de racire – dusare intensiva este o solutie eficienta pentru scaderea temperaturii produselor din carne. Etapa de racire se realizeaza dupa procesele termice (de exemplu crenvusti, polonezi, etc.). Pulverizarea apei (dusarea) este semiventilata pentru a cuprinde o zona cat mai mare din carucioarele cu produse.

Scopul procesului de racire – dusare

Scopul acestui pas este de a obtine o anumita temperatura de miez a produsului intr-un timp mai scurt. Acest proces asigura ambalarea in conditii de siguranta, dar nu inainte de uscarea (zvantarea) cu un flux de aer. Apa utilizata are o temperatura aproximativa de 15°C. Pulverizarea apei (dusarea) se realizeaza pe verticala, cat si pe orizontala. Camera de racire – dusare are o eficianta asigurata de utilizarea unor duze speciale care realizeaza un consum redus de apa.

Etapele procesului de racire – dusare

In functie de necesitatile si de disponibilitatea clientului, se poate realiza un proces de racire in doua etape. Prima etapa cuprinde racirea produsului pana la temperatura de miez de aproximativ 40-50°C prin pulverizarea (dusarea) cu apa la 15°C, iar ulterior in cea de-a doua etapa se utilizeaza apa la o temperatura de aproximativ 2-3°C. Acest procedeu accelereaza racirea preparatelor din carne intr-un mod controlat. Este necesara o instalatie suplimentara,  speciala de racire a apei. Pulverizarea (dusarea) cu o apa racita duce la diminuarea consumului de apa si la reducerea timpului necesar de racire a produselor.

In cazul unui flux mare de productie, se impune o a treia etapa, in care se utilizeaza un aer racit la o anumita termeratura in functie de caracteristicile produsului. In acest caz procesul de racire este semnificativ redus. Pentru obtinerea unui flux de aer racit se impune o instalatie de racire speciala.

Alte proiecte